DSR, RAR, DAW, ETC… Plastikstole af Charles og Ray Eames

Vitra Eames DSR

Vitra Eames DSR

Da vi for nylig var på en lille rejse fik vi øje på en ægte Eames fiberglasbænk fra Herman Miller i en lufthavn.  Tager man stedets ret begrænsede faciliteter i betragning, forekommer betegnelsen ‘lufthavn’ faktisk noget optimistisk, og vores hektiske fotografering af bænken og Herman Miller-klistermærkerne resulterede også i en del latter fra folk omkring os – altså folk, som bruger deres tid på at fotografere fly!!

Herefter, da vi var faldet lidt ned efter den hektiske fotografering, begyndte vi at reflektere lidt over Charles og Ray Eames og deres glasfiber/plaststole.

I mange år var Charles og Ray Eames optaget af idéen om en sædeskal som støttede kroppen optimalt, og efter flere forgæves forsøg med krydsfinér og aluminiumsplader vendte parret tilbage til fiberglas. Charles havde sammen med sin ven og mentor Eero Saarinen skabt ‘Organic Chair‘, også kendt som ‘The Conversation Chair’ (‘Samtalestolen’), i forbindelse med konkurrencen ‘Organic Design in Home Furnishings’ i 1940 på Museum of Modern Art (MoMa) i New York.

Det var dog først i slutningen af 1940’erne at produktionsteknologien kom til at fungere således at det kunne betale sig, rent økonomisk, at fremstille stolene i et passede stort antal. I 1950 blev de to fiberglasstole, begge revolutionære for deres tid, tilgængelige på markedet – A-skallen med armlæn og S-skallen uden.

Eames PACC

Vitra Eames PACC

Det helt geniale ved Charles og Ray Eames og deres design kommer dog først i deres næste designfase. Efter at have designet de to sædeskaller, fremstilles der herefter en række basisstel til at placere skallerne på – et wirestel, et træstel, et ‘X-stel’ af forkromet stål, samt et stel på kuglehjul, og i 1955 blev samlingen udvidet med et stålstel der var egnet til stabling. Således skabte Charles og Ray Eames en familie af stole, hvor stellet kan tilpasses efter både hvor og hvordan stolen anvendes, mens selve sædet forbliver den samme velkendte model.
Eames skabte ligeledes en vidunderligt simpel terminologi for deres fiberglasstole. Eksempelvis har ‘Eames DSR – Dining height Side chair Rod base’ og ‘Eames DSW – Dining height Side chair Wood base’ samme S-skal, men forskellige typer stel. Tilsvarende kan steltypen hos DSX, PACC eller DAW ligeledes udledes af navnet.

I 1957 fik Vitra licens til at producere Eamesmøbler i Europa, og på dette tidspunkt var rækken af glasfiberstole allerede på vej til at blive en ægte møbelklassisker i det 20. århundrede.

Vitra Eames RAR

Vitra Eames RAR

I 1992 skiftede Herman Miller og Vitra produktionsmaterialet ud, og gik fra glasfiber over til i stedet at fremstille stolene i det miljøvenlige plastmateriale polypropylen. Design og form forbliver uændret, mens de miljømæssige konsekvenser af produktionen reduceres. Med deres høje, fleksible rygstøtter, dybe ‘sidelommer’ og vandfaldslignende frontkant tilbyder plastikstolen fra Eames en komfortabel siddeoplevelse, både hvis det blot drejer sig om et par minutter på kontoret, ved spisebordet under aftensmaden eller ved et længerevarende arrangement.
Charles og Ray Eames kunne gennem denne stoleserie realisere et af deres vigtigste mål for design: “Det meste af det bedste, til det største antal mennesker, for så lidt som muligt”  (“The most of the best to the greatest number of people for the least”)

(smow) tilbyder følgende udgaver af plasticstolene fra Eames:

Eames DSR : Dining Height Side Chair Rod Base (Spisebordsstol med wirestel)

Eames RAR : Rocking Armchair Rod Base (Gyngestol med armlæn og wirestel )

Eames DSX : Dining Height Side Chair X-Base (Spisebordsstol med X-stel af stål)

Eames DAW : Dining Height Armchair Wooden Base (Spisebordsstol med armlæn og træstel)

Eames DAR : Dining Height Armchair Rod Base (Spisebordsstol med armlæn og wirestel)

Eames DSW : Dining Height Side Chair Wood Base (Spisebordsstol med træstel)

Eames DAX : Dining Height Armchair X-Base (Spisebordsstol med armlæn og X-stel af stål)

Eames DSS-N/DSS : Dining Height Side Chair Stacking Base (Spisebordsstol med X-stel af stål, kan stables)

Eames PACC : Pivot Armchair Cast Base on Castors (Kontorstol med armlæn og kuglehul)

Eames PSCC : Pivot Side Chair Cast Base on Castors (Kontorstol uden armlæn, med kuglehjul)

Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,