Overall concept for VMR GmbH, Mönchweiler

Planning and realisation of the interior design concept

Waiting and reception area from smow Schwarzwald
Client: VMR GmbH
Planning: smow Schwarzwald / Wiebelt GmbH & Co. KG Büro Objekt Privat
Year: 2018
Areas furnished: Office, conference rooms, social space, special zones, reception
Project specification: New building on a greenfield site
Workplaces with option for withdrawal from smow Schwarzwald
Relaxation area from smow Schwarzwald
Relaxation area from smow Schwarzwald
Waiting and reception area from smow Schwarzwald
Dining area with cooking facilities VMR, Mönchweiler
Exterior view Headquarters VMR, Mönchweiler
Exterior view Headquarters VMR, Mönchweiler
Client: VMR GmbH
Planning: smow Schwarzwald / Wiebelt GmbH & Co. KG Büro Objekt Privat
Year: 2018
Areas furnished: Office, conference rooms, social space, special zones, reception
Project specification: New building on a greenfield site
Workplaces with option for withdrawal VMR, Mönchweiler
BRIEF
A particular challenge of the overall conception for the VMR GmbH Mönchweiler was the fact that the building is equipped with a cooling acoustic ceiling, and which thus required special consideration in terms the installation of elements on the ceiling. For the acoustic separation of sensitive areas, soundproofing panels were employed; the installation of an acoustically effective curtain was also a challenge on account to the ceiling design, specifically, a sheet was needed above the rail to ensure the acoustic separation of the areas.
Waiting and reception area VMR, Mönchweiler
REALISATION
VMR GmbH commissioned us to develop an overall concept involving multiple use areas which would support their agile work processes. Also acoustic topics such as sound propagation - especially against the background of "flexible conferencing" - was a major topic. Ultimately, we were able to implement all requirements and with acoustic curtains and the use of vertically hanging panels design the premises according to the requirements of the customer. The visualisation of the routes and central/special zones was realised through the use of varying floor coverings, whereby the retreat zones were individually defined.

CONTACT OUR TEAM

smow Planning Expert
Bernd Hauser
Managing Director
Telephone: 07721 992 55 20
E-Mail:
smow Planning Expert
Jürgen Kodet
Dipl.-Ing. interior architecture
Telephone: 07721 992 55 20
E-Mail:
Exterior view Headquarters VMR, Mönchweiler
Dining area with cooking facilities VMR, Mönchweiler

PROJECT SYNOPSIS

In context of the project the customer required an overall concept for his new company building, which focused on the acoustics aspects, something that required special considerations on account of the cooling acoustic ceiling in the building. Topics included sound propagation, flexible conferencing and designing of central zones, and floor design with the definition of walkways. Also the three rooms of the management level were a central component of the planning. And ultimately a positive and very successful collaboration, in which the concept of smow Schwarzwald was implemented 1:1.

SIMILAR PROJECTS

NEW COMPANY HQ FOR LINDE
Following a conceptual tender, smow Frankfurt was awarded the contract for Linde's new Munich headquarters in a bidder competition. Learn more
New rooms and extension for a financial asset manager
For the financial institution Finance in Motion, a complete design concept was planned and implemented for four floors, including the integration of existing furniture and luminaires, with special emphasis on sustainability. Learn more